در سه ماه گذشته ترافیک سنگین کامیون های ترانزیتی صادرات کالا در شهر آستارا باعث معطلی رانندگان و شهروندان شده است. اداره گمرک علت ترافیک کامیونها در آستارا و صف طولانی کامیون ها را کمبود نیروی انسانی در گمرک آستارا، ظرفیت محدود پل مرزی ایران آذربایجان، نبود تیر پارک و تاخیر گمرک آذربایجان در پذیرش کامیون ها اعلام کرد.
در شش ماه دوم سال شاهد افزایش تقاضا و رونق صادرات کشورمان و همچنین افزایش شمار کامیونهای خارجی حامل کالاهای صادراتی ایرانی در مرز زمینی آستارای ایران و آستارای هستیم گمرک آستارای ایران فعالیت خود را که شبانه روزی است با وجود کمبود شدید نیرو تقویت کرده و به صادرات کشور کمک شایانی کرده است اما در گمرک آستارای آذربایجان تصمیمات لحظهای و نبود ثبات در برنامههای گمرکی، رانندگان کامیونهای یخچال دار ترانزیتی خارجی را به دردسر انداخته است.
محوطه پایانه بینالمللی بار آستارا که رو به روی تالاب استیل آستارا واقع شده است، به دلیل تردد روزانه کامیونهای داخلی و خارجی، وضعیت نامناسبی دارد و بهبود آن از دغدغههای اصلی رانندگان است.
در حال حاضر پایانه بینالمللی بار شهرستان مرزی آستارا ظرفیت توقف کامیونهای داخلی و خارجی را ندارد بخش قابل توجهی از درآمدهای ناشی از حمل و نقل صادراتی در استان گیلان و کشور متعلق به شهرستان بندر آستارا است، اما این شهرستان مرزی از حداقل امکانات لازم در حوزه خدمات محروم است و توجه ویژه مسئولان را خواهان است.
شهرستان آستارا دارای سه مرز زمینی، دریایی و ریلی است اما از نظر وضعیت خدمات دهی و زیرساختها در حوزه حمل و نقل صادراتی با محرومیتهای بسیاری مواجه است. بر اساس وسعت و حجم گسترده فعالیتهای ترانزیتی در پایانه بینالمللی بار آستارا، قطعاً بهسازی محوطه این پایانه اعتبار کلان می خواهد.
گمرک آستارا کمبود نیرو دارد و تعداد کارکنان این اداره با توجه به کشش بازار اوراسیا، رونق صادرات، واردات کالا و ترانزیت کالا و فعالیت شبانهروزی در سه مرز زمینی، دریایی و ریلی جوابگوی حجم کار نیست و طبق گفته کارشناسان گمرکی در آستارا باید ۱۴۰ پست سازمانی به ساختار اداری این مجموعه افزوده شود.
هم اکنون محوطه گمرک زمینی آستارا با شش باند ورودی و خروجی و ظرفیت توقف بیش از ۵۰۰ دستگاه کامیون و با ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است و به گفته مدیر کل گمرک آستارا ظرف یک سال آینده برای تسریع ترخیص کالاها یک دستگاه ایکس ری و چهار دستگاه باسکول در ورودی و خروجی محوطه راه اندازی خواهد شد.
با وجود تمام کمبودها و نبود امکانات در گمرک آستارا، هر سه دقیقه یک کامیون در مرز آستارا تردد میکند و به طور میانگین روزانه ۵۰۰ کامیون از گمرک این شهرستان وارد و خارج میشود و ساخت دو تیر پارک با ظرفیت توقف هزار و ۵۰۰ دستگاه کامیون برای آستارا کاملاً ضروری است.
مدیرکل گمرک آستارا با بیان اینکه میزان فعالیت اقتصادی در کشور افزایش یافته و حجم صادرات از مرزهای این شهرستان دو برابر شده است، اضافه کرد: تا زمانی که یک یا چند تیر پارک با گنجایش حداقل هزار و ۵۰۰ دستگاه خودرو در آستارا ساخته نشود از صف و ترافیک کامیونها کاسته نخواهد شد.
بیش از ۹۰ درصد کامیونها حامل کالاهای صادراتی هستند و در فرایند ترخیص کالاهای صادراتی و وارداتی ۲۴ سازمان دخیل هستند .البته بعضی از دستگاهها در برخی فرآیندها نقشی ندارند اما در مجموع ۲۴ دستگاه اعمال نظر میکنند ولی چون در نهایت این کالاها از گمرک عبور داده میشوند، مشکل ترافیک کامیونها در افکار عمومی به گمرک ربط داده میشود.
مدیرکل گمرک آستارا، اظهار کرد: روزانه حدود ۴۵۰ دستگاه کامیون تجارت خارجی از مرز زمینی این شهرستان تردد میکنند و تداوم ترافیک و صف این خودروها در خیابانهای پایانه بار و گمرک ناشی از افزایش تقاضا برای صادرات، واردات و ترانزیت کالاها است.
مدیرکل گمرک آستارا با بیان اینکه ترافیک کامیونهای تجارت خارجی شاید در نگاه نخست، نوعی مشکل و معضل به نظر آید اما آهنگ حرکت آنها از پایانه بار را به تناسب سرعت ترخیص از گمرک تنظیم کردهایم، افزود: بسیاری از رانندههای کامیون و بازرگانان با وجود اطلاع از معطلی در پایانه و مرز آستارا برای تجارت و ترانزیت کالا از مرز این شهرستان مشتاق هستند.
رسولی، گفت: نبود تیر پارک کامیونها از دلایل تشکیل صفهای طولانی این خودروها در این شهرستان است و اگر تیر پارک بزرگی برای توقف و ساماندهی کامیونهای تجارت خارجی ساخته شود مشکل ترافیک حل خواهد شد.
وجود تنها یک پل زمینی در گمرک برای گذر خودرو دلیل دیگر ترافیک کامیونها است و با توجه به ضرورت اعمال نظارتها و رویههای گمرکی در مرز یک پل با ظرفیت گذر بیش از یک کامیون در هر چهار یا پنج دقیقه را ندارد.
منبع: خبرگزاری مهر نیوز