بارگیری کالا، به مجموعه فعالیتهایی گفته میشود که افراد، برای حمل و نقل کالاها از یک مبدأ مشخص به یک مقصد مشخص انجام میدهند. برای بارگیری کالا از روشهای مختلف حمل و نقل زمینی، حمل و نقل هوایی و حمل و نقل دریایی استفاده میشود. بنابراین انتخاب بهترین شیوه برای بارگیری کالا، یکی از معیارهای مؤثر برای موفقیت در تجارتهای اقتصادی است. همچنین باید یادآور شد که بارگیری کالا یکی از بخشهای مهم تجارتهای کوچک و بزرگ است که باید مورد توجه قرار بگیرد، به این دلیل که اگر وسیله نامناسبی برای بارگیری کالا انتخاب شود، خسارتهای زیادی متحمل خواهیم شد.
فرآیند بارگیری معمولاً از انبار و مخازن کارخانهها و کارگاهها شروع شده و با توجه به مسافتی که باید طی شود، وسیله حمل و نقل مورد نظر انتخاب شده و در نهایت به مقصد میرسد. این فرآیند چندان سخت و پیچیده نیست؛ اما باید توجه داشت که این کار، با حجم بار و مسافت حمل و نقل، میتواند زمانبر و پرهزینه باشد. تاجران حرفهای، با بررسی دقیق از شرایط موجود، وسیله مناسب برای حمل و نقل کالای خود را انتخاب کرده و در کمترین زمان و مناسبترین قیمت، اجناس خود را به مقصد میرسانند.
در حمل و نقل توسط کشتی، فرآیند بارگیری کالاها در دو مرحله انجام میشود. ابتدا کالاها توسط کامیونها در انبار کارخانهها بارگیری شده و به بندرها انتقال داده میشوند و بعد از آن، کالاها با استفاده از جرثقیلهای مخصوص، به کشتیهای باربری منتقل میشوند. بنابراین انتخاب وسیله نقلیه برای بارگیری اجناس، به روند بارگیری سرعت بخشیده و میتواند هزینهها را تا حد زیادی کاهش دهد. تخلیه کالا نیز عملی است مشابه بارگیری، که در مقصد انجام میشود. بارگیری و تخلیه، هر کدام قوانینی دارند که در ادامه در این باره بیشتر توضیح میدهیم.
به طور کلی در هر شیوه حمل و نقل، قوانین و مقرراتی هستند که مشخص میکند وظیفه هر کدام از فرستنده و گیرنده مربوط به چه حیطهای میشود. در اینجا به چند نمونه از قوانین اشاره خواهیم کرد. به عنوان مثال بارگیری کالا در یک کانتینر، ایمنسازی و پناه دادن کالا باید توسط فرستندهی کالا انجام شود و همچنین تخلیه بار از کانتینر و برداشتن بستها و پوششها باید توسط گیرنده انجام شود. تحویل گیرنده کالا، در حفظ و نگهداری کالاها هنگام تخلیه از وسیله حمل، باید دقت کافی داشته باشد و مسئولیت کالاها به عهده اوست؛ اما مسئولیت اتفاقات پیشبینی نشده، به عهده تحویل گیرنده کالا نخواهد بود.
فرآیند تخلیه بار از طریق دریا و بنادر، به طور کلی به این شکل است که تحویل دهنده کالا باید مانیفست را ارائه داده و درخواست اجازه تخلیه را دریافت کند. در اینجا، تحویل گیرنده کالا، بعد از طی شدن روند اداری، باید تجهیزات لازم جهت تخلیه بار را فراهم کند و بار را از روی شناور تخلیه کرده و به انبارهای منطقه منتقل کند. در نهایت اگر آسیبدیدگی یا به آب افتادگی برای کالا پیش نیامده بود، قبض انبار را دریافت و بار را تحویل میگیرد.
بارگیری و تخلیه کالاهای خطرناک، دارای شرایط خاص هستند که رعایت این مقررات ضروری است.
محصولاتی که هنگام حمل و نقل، احتمال دارد که منفجر شده یا باعث آتشسوزی شده؛ یا باعث خرابی و ایجاد مشکل برای سایر بارها و همچنین آسیبهای جسمی و تشعشع و بیماری و مرگ انسان شود، کالاهای خطرناک محسوب میشوند.
این کالاها از قبیل: مواد سمی، مواد رادیو اکتیو، مواد خود اشتعال و… هستند. حمل و نقل بارهای خطرناک، مطابق قوانین و با لحاظ کردن شرایط خاص اجرا میشود.
از جمله وظایف گیرنده یا فرستنده، میتوان به این اشاره کرد که پس از بارگیری و تخلیه، کلیه سطوحی که حامل مواد خطرناک بودهاند، با رعایت اقدامات احتیاطی پاکسازی شوند. بستههای حاوی مواد خطرناک نیز باید به شکلی بارگیری شوند که در کانتینر یا محل قرار گیری بار، در جای خود محکم بوده تا از جابجایی و واژگونی در امان باشند. به محض رسیدن محموله به مقصد، در اسرع وقت باید با اقدامات احتیاطی تخلیه گردند.
بعد از تخلیه بارهای خطرناک، انباری که مواد خطرناک در آن نگهداری میشود، باید دور از مناطق مسکونی و پرجمعیت و همچنین به دور از منابع آب آشامیدنی باشند. دسترسی خودروهای امدادی به این انبارها، باید سهل و آسان باشد تا درصورت وقوع هرگونه اتفاق، سریعاً عملیات امداد را آغار کنند. انبارها باید از سیستمهای تهویه مناسب برخوردار باشند. همچنین وجود دوش حمام در انبار مواد خطرناک ضروری است.
در ضمن قبل از شروع بارگیری، باید تذاکرات لازم درباره ماهیت مواد خطرناک، به شرکت حمل و نقل داده شود. استقرار بار بر روی بارگیر باید به شکلی باشد که پایداری، هدایت، کاهش و افزایش شتاب وسیله نقلیه را تحت تأثیر قرار ندهد. به طور کلی ابزار و تجهیزاتی که برای نگهداری بار و بلاک کردن آن به کار میروند، باید به قدر کافی در برابر فشارها مقاوم باشد.
کراس استاف، Cross stuff یا Re-stuff در لغت به معنی دوباره بارگیری کردن و یا تخلیه و بارگیری دوباره کالا است. از نظر عملیاتی، در این روش کالا توسط یک کانتینر از مبدأ به یک بندر دیگر که بندر محل کراس استاف گفته میشود فرستاده شده و در آن بندر از کشتی تخلیه میگردد. در بندر کراس استاف کالا از کانتینر ورودی تخلیه میگردد و در داخل کانتینر دیگری که به مقصد نهایی خواهد رفت، بارگیری میگردد. در این عملیات دو بارنامه مجزا وجود دارد.روش کراس استاف که برای مقاصدی تعریف میشود که از ایران امکان ارسال مستقیم و یا ترانسشیپ وجود ندارد. همانطور که گفته شد در این روش علاوه بر تغیییر کشتی در بندر ثالث و یا همان بندر کراس استاف کانتینر هم تغییر میکند .
گروه کشتیرانی لتکا افتخار دارد که از طریق مسیر ترکیه ( بنادر مرسین و اسکندرون) و امارات ( جبل علی) با در اختیار داشتن بیش از7 ترمینال در بندر جبل علی و 4 ترمینال در بنادر مرسین و اسکندرون بهترین خدمات کراس استاف را به هموطنان عزیر ارئه دهد. تیم لجستیک و عملیات حرفه ای، با تجربه و آموزش دیده لتکا در هر ساعت از شبانه روز همواره در تمامی مراحل عملیات کراس استاف کارکنان ترمینال ها را همراهی کرده و به صورت پخش زنده و مستقیم از طریق اینترنت مشتریان خود در تمامی عملیات همراه میکنند همچنین این تیم با انجام عکس برداری و فیلم برداری حرفه ای در تمام طول عملیات مشتریان را از انجام صحیح و با دقت کراس استاف آسوده خاطر میکنند.
گروه عملیات کراس استاف لتکا در امر کراس استاف انواع کالای مجاز، همواره سعی در پیشبرد نیاز مشتریان مطابق با خواسته های گیرنده در مقصد نهایی دارند به طوریکه با مهندسی طراحی بارگیری کالا، بهترین شیوه در عملیات تخلیه و بارگیری را انتخاب میکنند تا عملیات با کمترین ریسک خسارت انجام گردد. گروه عملیات کراس استاف لتکا برای انواع کالا و انواع بسته بندی از محوطه و نیروی متخصص مربوط به آن کالا استفاده میکند.
انواع کالاها، بسته بندی و نحوه کراس استاف آنها را می توان یه شرح زیر طبقه بندی نمود:
حجم قابل توجهی از صادرات کالا در ایران مختص مشتقات نفتی است. امروزه قیر یکی از مهمترین کالاهای صادراتی کانتینری ایران محصوب میگردد، به همین منظور گروه عملیات کراس استاف لتکا با آموزش نیروی زبده و دلسوز و بهره مندی از لیفتراک های مخصوص و کلیپرهای اختصاصی حمل بشکه های قیر در محوطه های وسیع و رمپ های متعدد، در تلاش است حجم بالای کانتینر را در کوتاه ترین زمان ممکن تخلیه و بارگیری نماید.
این گروه کالا ها عمدتا در بسته بندی کیسه، پالت و بشکه حمل میشوند.
برای کالا های خطرناک گروه عملیات کراس استاف گروه لتکا عملیات کراس استاف کالاهای خطرناک را در محوطه و ترمینال های مخصوص و در امن ترین حالت ممکن طبق آخرین دستورالعمل های International Maritime Dangerous Goods (IMDG) انجام میدهد تا تمام پروسه طبق استاندارد های جهانی با کمترین ریسک ممکن انجام گردد.
مواد غذایی چه به صورت خشک و چه به صورت تازه عمدتا در کارتن، کیسه و در نهایت روی پالت های چوبی آماده حمل هستند .نیروی متخصص عملیات لتکا در محوطه های مخصوص مواد غذایی مجهز به تلورانس دمایی مناسب بهترین شرایط بهداشتی را در نظر گرفته و ناظر بر کل پروسه تخلیه و بارگیری است تا حتی اگر از نظر بسته بندی کشور فرستنده هم خطایی دیده بشود کالای شمارا مجددا بسته بندی کند.
برای بار های یخ زده نیز محوطه و ترمینالی جداگانه در نظر گرفته شده تا کانتینر های یخچالی ورودی و خروجی در دمای زیر صفر هواره به برق باشند و بار مشتریان در تازه ترین حالت ممکن بماند.
از آنجایی که سنگ کوپ یک تکه و چند تکه هیچ گونه بسته بندی خاصی ندارد پس نیازمند تجهیزات و جرثقیل های خاص برای انجام عملیات تخلیه و بارگیری است تا در حین عملیات کراس استاف سنگ نشکند و آسیبی نبیند، بنابراین تیم حرفه ای کراس استاف لتکا با در نظر گرفتن وزن و ابعاد سنگ و بهره مندی ازماشین الات و ابزار مخصوص بارگیری در انواع کانتینر چه اوپن تاپ و چه نرمال را انجام میدهد.
برای سنگ های پالت شده که بسته بندی مشخصی دارند تیم عملیات ما نیز با استفاده از خرک ، طناب کشی و مینی جرثقیل ها به راحتی تخلیه و بارگیری را انجام میدهند.
از دیگر خدمات تیم کراس استاف و اسناد لتکا میتوان به تهیه و تنظیم اسناد گمرکی مورد نیاز در امر کراس استاف اشاره کرد:
بسیاری از بازرگانان بسته به نوع بیزینس و شریک تجاری خود نیازمند اسنادی مانند گواهی مبدا کشور دیگری به جز ایران برای صادرات و ترخیص کالای خود هستند، شرکت بازرگانی گروه لتکا در امارات قادر است چنین مدارکی را با صحت کامل از اصل بودن آن از اتاق بازرگانی امارات دریافت کند. سایر اسناد منوط به هر تجارت و کالا مطابق با نیاز مشتریان مورد بررسی قرار میگیرد.
با توجه به قوانین وضع شده جهت ترخیص کالا از گمرک در بسیاری از کشورهای اروپایی،آمریکا،کانادا تمامی لوازم چوبی به ویژه بسته بندی های ساخته شده از چوب خام،پالت و … می بایست در مبدا و با رعایت شرایط خاص توسط گاز و یا قرص های مخصوص و در درجه حرارت و مدت زمان معین سمپاشی گردیده و گواهی سمپاشی (Fumigation Certificate) توسط شرکت های دفع آفات نباتی معتبر و مجاز صادر گردد. لازم به ذکر است عدم انجام امور سم پاشی و نداشتن گواهی معتبر منجر به پرداخت جریمه های سنگین در مقصد میگردد. بنابراین تیم کراس استاف لتکا قادر است در حرفای ترین حالت این کار را انجام دهد و این خدمت را به مشتریان ارائه دهد.
وظایف فرستنده و گیرنده کالا در تخلیه و بارگیری چیست؟
بارگیری کالا در یک کانتینر، ایمنسازی و پناه دادن کالا باید توسط فرستندهی کالا انجام شود و همچنین تخلیه بار از کانتینر و برداشتن بستها و پوششها باید توسط گیرنده انجام شود. تحویل گیرنده کالا، در حفظ و نگهداری کالاها هنگام تخلیه از وسیله حمل، باید دقت کافی داشته باشد و مسئولیت کالاها به عهده اوست؛ اما مسئولیت اتفاقات پیشبینی نشده، به عهده تحویل گیرنده کالا نخواهد بود.
کراس استافینگ چیست؟
کراس استاف، Cross stuff یا Re-stuff در لغت به معنی دوباره بارگیری کردن و یا تخلیه و بارگیری دوباره کالا است. از نظر عملیاتی، در این روش کالا توسط یک کانتینر از مبدأ به یک بندر دیگر که بندر محل کراس استاف گفته میشود فرستاده شده و در آن بندر از کشتی تخلیه میگردد. در بندر کراس استاف کالا از کانتینر ورودی تخلیه میگردد و در داخل کانتینر دیگری که به مقصد نهایی خواهد رفت، بارگیری میگردد.