نشست «توسعه تجارت با کشورهای عراق و سوریه؛ فرصتها و چالشها»، با حضور جمعی از اساتید و صاحب نظران و فعالان این حوزه در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی برگزار شد. این نشست، چهارمین پیش نشست تخصصی از هفتمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در تاریخ ۲۹ بهمن سال جاری با موضوع «تجارت منطقهای؛ اولویت راهبردی» برگزار خواهد شد. در این نشست ضمن انتقاد از ضعف دستگاههای مختلف دولتی و غیردولتی در استفاده از بازار کشورهای عراق و سوریه به ظرفیتها، موانع و راهکارهای توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه پرداخته شد.
در نشست توسعه تجارت با کشورهای عراق و سوریه حسن دانایی فر، دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه گفت: یکی از گام های مهم توسعه تجارت با عراق تشکیل ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق بود که در سال 1385 فعالیت خود را آغاز کرد و باعث شد برخی از موانع و بروکراسیهای زائد از تجارت ایران و عراق حذف شود. یکی از فواید تشکیل این ستاد، استمراربخشی به روابط اقتصادی میان ایران و عراق است.
از سال ۸۴ تا به امروز حدود ۹۶ میلیارد دلار صادرات به عراق صورت گرفته است که از این مقدار حدود ۱۱ تا ۱۲ میلیارد دلار مربوط به گاز، برق، بنزین و گاز سفید است که به صورت دولتی صادر شده است و بیش از ۸۴ میلیارد دلار آن توسط بخش خصوصی صورت گرفته است. با این حال ظرفیت صادراتی به کشور عراق بسیار بیشتر از این میزان است که نیاز به برنامهای جامع و عملیاتی دارد.
دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه ادامه داد: صرفاً صادرات به کشور عراق ناپایدار است و مانع استمرار روابط اقتصادی ایران و عراق خواهد بود. واردات کالا از کشور عراق یکی از موارد بسیار مهمی است که حتماً باید در برنامه کلان سیاستگذاری تجاری ما باشد.
وی افزود: اما در حال حاضر مرزهای غربی کشور رویه صادرات کالا دارند ولی رویه واردات ندارند. در واقع اجازه واردات کالا از عراق با مشکلات بسیاری در داخل روبروست که واردات از عراق عملاً ناممکن است و این موضوع یکی از موانع اصلی توسعه تجارت با عراق است.
سفیر سابق ایران در عراق ادامه داد: سرمایهگذاری و احداث شهرکهای صنعتی مشترک در این موضوع بسیار مؤثر هستند که در این زمینه مجلس شورای اسلامی همکاری خوبی در وضع قوانین تشویقی برای سرمایهگذاران میتواند داشته باشد. تولید در شهرکهای مشترک و صادرات به عراق و همچنین صادرات به کشورهای عضو اتحادیه عرب از مسیر کشور عراق سبب توسعه تجارت منطقهای کشور خواهد شد.
وی افزود: تفاوت زیادی بین بازار سوریه و عراق وجود دارد. بازار عراق به مراتب بهتر از سوریه است. عراقی که روزانه ۴ میلیون بشکه صادرات و یا استخراج نفت دارد، پول و سرمایه قابل توجهی دارد اما در سوریه وضعیت اقتصادی مبتنی بر تولیدات داخل بوده که با شروع جنگ، اقتصاد سوریه با افت چشمگیری مواجه شده. همچنین در سوریه اولویت امنیتی وجود دارد. اما عراق به امنیت نسبی رسیده است.
سفیر سابق ایران در عراق مشکل اساسی در توسعه روابط ایران و سوریه را دولتی بودن آن دانست و ادامه داد: ما به شدت اهتمام داریم که شرایط را برای ورود بخش خصوصی ایران به بازار سوریه باز کنیم؛ اتفاقی که در سالهای اخیر در خصوص بازار عراق رخ داده است و موجب پایداری حضور ایران در این کشور شده است. چنانچه برق و نفت و گاز را از مبادی خصوصی آن صادر میشد، امروز تحریمها هیچ مانعی برای روابط تجاری و بانکی ما به وجود نمیآورد.
وی در پایان راهکارهای توسعه روابط با سوریه را برشمرد و افزود: با سوریه باید موضوع تهاتر جدی گرفته شود. مبادله با پولهای ملی در سوریه قابل تحقق است چون اقتصاد آن تحت تأثیر آمریکا نیست. این امر برای سرمایهگذاری طرفین، اطمینانزا است. تشکیل بانک مشترک ایران و سوریه، راهکار اجرایی دیگر برای حضور در بخش اقتصاد سوریه است. خط اعتباری دوم حتماً باید در سوریه فعال شود. با سوریه به این توافق رسیده ایم که خط اعتباری ایران کاملاً ریالی باشد و دلار به کلی از مبادلات حذف گردد.
در ادامه این نشست سید محمد ماجدی کارشناس ارشد مسائل سوریه در وزارت امور خارجه با اشاره به لزوم ورود سرمایهگذاران ایرانی به سوریه گفت: امروز راهبردی باید طراحی شود که صاحبان سرمایه و صنعت بتوانند در سوریه حاضر شوند و چراغ تجارت متقابل ایران و سوریه را روشن کنند. البته بدیهی است که سرمایه باید جای امن برود و بازگشت آن تضمین شود. مجلس باید در اولین اقدام خود، مصوبهای را تصویب کند که دولت سرمایه تجار و صاحبان صنعت را در کشور سوریه تضمین بخشد که کمککننده ورود بخش خصوصی به بازار سوریه باشد.
منبع: خبرگزاری مهر