اولین بندر ایرانی که توانست اپراتور خارجی جذب کند بندر چابهار است و اولین همکاری این بندر با کشور هند بوده و توانست اپراتوری بندر این کشور را به عهده بگیرد.
بهروز آقایی گفت: بعد از اتمام فاز اول بندر شهید بهشتی چابهار، حال نوبت مهمترین بخش یعنی بازاریابی، جذب سرمایه گذار و ورود کشتی های مختلف است. در سال های 98 و99 این بندر از الویت های اداره بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان بوده است.
همچنین در ادامه آقایی گفت: قرارداد اپراتوری بین ایران و هند 10 ساله است. حضور اپراتورهای هندی در بندر چابهار باعث ایجاد ترافیک بار، کالا و رشد اقتصادی استان و منطقه شرق را به همراه دارد. هند در این قرارداد متعهد شده تجهیزات استراتژیک به ارزش 85 میلیون دلار را تامین کند که این قرارداد بصورت BOT بوده و بعد از اتمام مدت قرار داد مالکیت این تجهیزات به ایران تعلق می گیرد.
این قرار داد یکی از هوشمندانه ترین مدل تجارت است که برای هر دو کشور نفع زیادی دارد. کشور هند میتواند در بخشهای انرژی، گاز، مراکز لجستیکی، تاسیس کارخانههای تولید کود اوره و کود فسفات و کارخانههای فرآوری و طرحهای دیگر سرمایهگذاری کند.
چابهار بندری مهم و مسیری کم هزینه برای دسترسی به کشور های منطقه به خصوص آسیای میانه و افغانستان است. هند میتواند با استفاده از بند چابهار بدون نیاز به پاکستان با افغانستان ارتباط تجاری برقرار کند. چابهار با موقعیت راهبردی از کانونهای مهم توسعه است و نقش مهمی در جابجایی کالاهای کشورهای آسیای میانه دارد.
فعالیت های عمرانی و هزینه های که برای زیر ساخت این بندر در این چند سال اخیر انجام شده در تاریخ 35 ساله ساخت بندر بی سابقه بوده است.
بندر چابهار با این زیرساخت ها و تجهیزات توانایی تخلیه و بارگیری تا 15 میلیون تن کالا در سال دارد البته با تکمیل خط راه آهن چابهار- زاهدان شاهد رشد زیادی در این بندر اقیانوسی خواهیم بود. این خط راه آهن به زودی به بهره برداری خواهد رسید، سازمان بنادر نیز تعهد اجرای بخشی از کریدور لجستیکی بندر چابهار از درب شرقی بندر شهید بهشتی تا محور پلیس راه را بر عهده گرفته است.
آقایی افزود: جذب سرمایه داخلی و خارجی، برای تکمیل زیرساختهای باقیمانده خط ریلی و بندری از اقدامات لازم برای توسعه چابهار است.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان افزود: طراحی، ساخت و تکمیل فاز نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی به عنوان یک پروژه ملی است و بهرهبرداری از آن افتخاری برای کشور در زمینه افزایش تجارت و توسعه اقتصادی با کشورهای همجوار نظیر هند، عمان، افغانستان محسوب میشود.
وی گفت: ظرفیتهای ایجاد شده در بندر شهید بهشتی چابهار اقتصاد کشور را به دیگر کشورهای پیرامونی پیوند خواهد زد که نمونه بارز اقتصاد مقاومتی است.
منبع: خبرگزاری ایرنا